0

Read this Article About Green Energy Usage

Recentelijk heb ik als energieconsulent een bijdrage mogen leveren aan de ontwikkeling van een energiezuinige supermarkt te Almere. Het bedrijfspand is volgens de actuele eisen gesoleerd. 10 cm isolatie onder de vloer, 10 cm isolatie op het dak en in de wanden respectievelijk 8 en 13 cm isolatie.

De beglazing is HR ++ en de entree is voorzien van elektrische deuren met een tochtsluis.

De supermarkt is nu enige tijd geopend en functioneert naar alle tevredenheid. De eerste medewerkers die ’s-ochtends om zes uur het pand betreden zijn met name verantwoordelijk voor het bakken van het brood. De ovens gaan inbedrijf en diverse soorten broden worden afgebakken. Als de winkeldeuren om 8 uur open gaan is de geur van versbrood een heerlijke verwelkoming en verleiding voor de consument. Vers brood is met name in de vroege ochtend een hardloper. Maar ook vleeswaren en kaas gaan in de boodschappenkar. Vroeger werden deze producten bij de bakker, slager en kaaswinkel gekocht maar in de loop der jaren heeft alles zich verzamelt in de supermarkt.

Met de toename van deze vers-groepen is ook het energieverbruik toegenomen. Om dit energieverbruik op een verantwoorde manier te beheren worden de versproducten aangelicht met spots die zijn voorzien van een optimale reflector. Het aantal spots kan dan tot een minimum beperkt worden. De kruidenierswaren worden aangelicht met energiezuinige hoogfrequent T5 tl-buizen.

De meeste energie in de energiezuinige supermarkt wordt geconsumeerd door de koel- en vriesinstallaties. De koel – en vriesmeubelen die hier onderdeel van zijn, zijn grotendeels voorzien van dag afdekking. Een sticker op de deuren geeft de consument uitleg over de energiebesparing. De producten in de koel- en vriesmeubelen mogen wettelijk niet boven een bepaalde temperatuur uitkomen. Men wordt hierop gecontroleerd door de Keuringsdienst van Waren. Koelen is het onttrekken van warmte. We halen dus warmte weg uit het koel- of vriesmeubel en zijn directe omgeving. Deze warmte wordt normaliter in de zomer   naar buiten afgevoerd en in de winter gebruikt om de winkel te verwarmen.

Het goed gesoleerde bedrijfspand vraagt in de basis geen hoog energieverbruik en heeft geen gasaansluiting. De verwarming moet dus volledig door de afvalwarmte van de koelinstallatie gerealiseerd worden. Als het gedurende een lange tijd buiten koud is kunnen wij in een negatieve spiraal komen en wordt het ook in de winkel steeds kouder. Om echter ten alle tijden de beschikbaarheid te hebben over een warmtebron heeft de koel- en vriesinstallatie een extra functie gekregen. Die van warmtepomp!

Een gedeelte van de in de zomer af te voeren warmte wordt middels bodemopslag bewaard. De warmtewisselaars gaan tot 100 meter in de grond en hebben een totale lengte van 3200 meter. In de winter wordt deze warmte bij warmte vraag weer benut en door de warmtepomp op een temperatuur van 30 C gebracht. Bij uitstek geschikt om het bedrijfspand   middels   vloerverwarming op temperatuur te houden. Ook het speciaal gedimensioneerde luchtgordijn bij de entree functioneert op een aanvoertemperatuur van 30 C. In de praktijk blijkt een ruimte temperatuur van 18 C ruim voldoende.

Het toe Een gedeelte van de in de zomer af te voeren warmte wordt middels bodemopslag bewaard. De warmtewisselaars gaan tot 100 meter in de grond en hebben een totale lengte van 3200 meter. In de winter wordt deze warmte bij warmtevraag weer benut en door de warmtepomp op een temperatuur van 30 C gebracht. Bij uitstek geschikt om het bedrijfspand   middels   vloerverwarming op temperatuur te houden. Ook het speciaal gedimensioneerde luchtgordijn bij de entree functioneert op een aanvoer emperatuur van 30 C. In de praktijk blijkt een ruimte temperatuur van 18 C ruim voldoende.

Het toepassen van energiezuinige componenten en het gedeeltelijk hergebruiken van afval energie uit het eigen koel- en vriesproces maken deze supermarkt energiezuinig. Probeer ook regelmatig te kijken naar energie vergelijken zakelijk of aan te sluiten bij een energiecollectief.

Business as Usual?

Of zien we toekomstige energiezuinige supermarkten in een groter verband en slaat uw organisatie een nieuwe koers in door gebruik te maken van de inzichten en ondersteunende diensten van Front-Line-Office!

Meer info: Energieswitcher

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *